Senior ....dit og dat........

Hvornår er man Senior? Det er et godt spørgsmål? I den lune sommer er der tid til at filosofere over de mærkeligste ting. En af de ting som kom op for mig var - hvornår er man Senior. Grunden til det kom op var den enkle, at der i rigtig mange stillingsopslag bruges ordet, Senior i stillingsbetegnelsen. En hurtig søgning på ordet Senior på Jobindex gav følgende stillingsbetegnelser med Senior i overskriften,

Senior HR Generalist
Senior Partner
Senior Solution Architect
Senior Business Developer
Senior Sustainability Advisor
Senior Consultant in Anti Money Laundering
Senior projektledere
Senior HR Consultant
Senior Manager for Electronic & Digital Development
Senior Kommunikationskonsulent
Senior Business Controller
Senior Project Manager, Global Tools
Senior Director Portfolio Management
Senior Strategy Advisor
Senior Compliance Officer for Group Compliance
Senior projektleder til bygherreorganisation
Senior Consultant in Transformation & Projects, Banking Nordic
Senior CAPEX Project Manager, AFI Supply Chain Development
Senior Project Manager
Business Driven Senior IT ....

Men hvad ligger der egentlig bag det at have en stillingsbetegnelse der begynder med "Senior ......dit og dat".

I flg. Den Danske Ordbog defineres Senior på et par måder. Den ene er, at Senior bruges om en "ældre person, oftest en person over 60 år".

Vil det sige, at det kun er personer over 60 år der må søge stillinger hvori Senior indgår i Stillingsbetegnelsen? Jeg tror næppe det er det der er meningen bag betegnelsen "Senior" i stillingsannoncer. Men hvad er det så? Er man højere i hierakiet, har en længere uddannelse, er bedre end "Junior ...dit og dat", har man dermed mere ansvar eller/og får man mere i lønningsposen. Er betegnelsen Senior foran den reelle stillingsbetegnelse ikke bare en floskel og diskriminerende betegnelse, idet man i stillingsannoncer ikke må angive noget i relation til alder, køn, seksualitet, religion og hudfarve. For hvis en Senior er defineret som personer over 60 år, så bryder annoncøren jo lovgivningen.

Søger man på ordet Junior i jobopslag, så kommer der tilsvarende som ved Senior, rigtig mange stillingsopslag hvori Junior* indgår i stillingsbetegnelsen. Er det så kun personer der er under 18 år der må søge disse stillinger? Det er nok heller ikke det der ligger bag betegnelsen Junior.

Idet jeg selv efter definitionen er Senior, så vil jeg jo på papiret have rigtig gode chancer, hver gang der står Senior ...dit og dat i stillingsopslag. Men der kan jeg berolige dig med, at det ikke er tilfældet. Det er fortsat aldersalgoritmen der spiller Senior Hjerner et pus. For jeg tror de fleste virksomheders HR afdeling blot bruger betegnelsen Senior, som en slags udtryk for, at de søger en person med erfaring, høj uddannelse og pondus, og ikke en over 60 år.

Fjern Senior (og Junior) fra stillingsbetegnelser. Senior kunne jo erstattes med,

Vi søger en kompetent "Generation V" medarbejder som Projektleder, Partner, Strategy.Advisor etc.

Generation V for - Værdifuld, Vigtig, Værdsat, Voksen og Vidende.

'Junior i følge Den Danske Ordbog - Bruges ofte om personer under 18 år.

Kommentarer

Populære opslag