Fyrre(t), fed og færdig


Du har sikkert hørt overstående frase før, men den er ikke blevet mindre aktuel. Uanset om du er i arbejde eller er jobsøgende, så kommer det mere og mere frem i medierne, at Search bureauernes algoritmer, frasortere automatisk ansøgere udelukkende på alder. Værst står det til, når du har rundet de 50 år. Det kan lyde som en klagesang, at når du har rundet de 50, så er du ikke så attraktiv som dem i aldersgruppen mellem 30 og 40 år. Heldigvis så findes der ledere, som ikke kigger på alder, men mere på hvilke kapaciteter der er hos den enkelte. Som eksempel, udtalte chef for Adidas 36-årig Kasper Rørsted for nyligt følgende,

"Jeg er ligeglad med, om du er ung, gammel, hvor du kommer fra, og hvilket køn du har. Men hvis du er dygtig, så har jeg som leder et ansvar for, at du får en chance."

Hvor er det bare dejligt at læse. De ledere som ikke giver 50+ en chance, skal jo huske på, at de også en gang når det aldersniveau så det gælder for dem. Jeg har nu mødt mange 50+ der efter rigtig mange ansøgninger må erkende, at til trods for fine og relevante kompetencer, føler sig sorteret fra alene på grund af deres alder. Det er aldersdiskrimination, hvis det altså er rigtigt det forholder sig sådan. Men det får vi næppe afklaret, da ingen vil bekræfte det forholder sig sådan.

Så hvad kan vi generelt gøre for at ændre indstillingen i HR afdelingerne, og ikke mindst de ansvarlige ledere der er ude ikke kun at søge nye medarbejdere, men også skal fastholde dem de allerede har i den aldersgruppe. Der skal en holdningsændring til.

Sådan som udviklingen er med hensyn til pensionsalderen eksempelvis, så vil en der i dag er 60 år, og som søger nye udfordringer, først kunne få pension når vedkommende fylder 69. Det vil sige der er 9 fantastiske år tilbage på arbejdsmarkedet. Det er da fantastisk, og hvorfor udnytter virksomhederne ikke den mulighed. Når jeg ugentlig mødes med Seniorer der er og har været ledige i kortere eller længere tid, så er opfattelsen helt klar. Hvorfor bliver jeg sorteret fra, når jeg efter bedste egen vurdering har de nødvendige kvalifikationer. I det mindste blot at blive kaldt til samtale, vil være en gevinst.

Næste gang du søger en ny medarbejder, så prøv at se bort fra alders algoritmen som udvælgelses kriterier, og brug tiden på at læse alle ansøgninger igennem. Du har et ansvar, og giv så alle en chance lige som Kasper Rørsted.


Kommentarer

Populære opslag