Senior ansatte kan blive dit største aktiv - hvis du ansætter dem

Der skrives og tales meget om, at Danmark mangler arbejdskraft. Ledigheden blandt de ældre er faldet gennem de sidste 11 år skriver DA i en rapport(1) fra august 2019 om "Ældre og Arbejdsmarkedet". Rapporten omtaler dog ikke gruppen af ældre 60+, idet faldet er sket i gruppen 50-59 årige.

Så hvad med gruppen 60+. Hvordan ser billedet ud der? Kigger man på gruppen 60-64 år, så er ledigheden i denne gruppe faktisk steget fra 2008 hvor den var tæt på 1% til nu at være lige godt 4%.

Iflg. samme rapport så burde pensionsalderen hæves til 69 år, hvilket også har været fremme fra politisk hold i forbindelse med den seneste valgkamp.
Ved en hævet pensionsalder, så vil der jo være endnu flere ældre til rådighed på arbejdsmarkedet. Hvordan ser virksomhederne på, for det første at fastholde ældre kollegaer, og for det andet at ansætte en ny kollega der er 60+, betegnet som Det Grå Guld.

Der går altså ca 4% ledige der er 60+, og vil måske flere de kommende 10 år, hvis pensionsalderen hæves. Hvordan får vi arbejdsgiverne til at se på denne fantastiske gruppe af arbejdstagere.

I stedet for at dvæle ved, at der er flere ledige seniorer, så vil jeg heller se på hvad virksomhederne kan gøre for at se gevinsten ved ansættelsen af en senior. Ansættelsen af en senior kan blive virksomhedens største aktiv.

  1. Dels fordi de besidder en utrolig stor viden, er engagerede og stabile medarbejdere, men også fordi en senior kan være et stort socialt aktiv for stemningen og kulturen i en virksomhed. 
  2. Arbejdsmæssigt vil en senior ofte hurtigere kunne give et afkast af investeringen i vedkommendes løn, idet de hurtigt kommer ind i opgaverne og ofte har en stor værktøjskasse og netværk at trække på for at løse opgaverne. 
  3. En senior har også løbet hornene af sig, så der er meget mere fokus på at yde og bidrage end langt yngre medarbejdere. 
  4. En senior medarbejder kan også  lære fra sig, så hele teamet får et løft. Livserfaring fornægter sig ikke.


Hvorfor er der så ikke så stor efterspørgsel efter seniorer når de nu kan blive et stort aktiv?Forklaringerne kan være mange, men pt. ser det ud til iflg. diverse undersøgelser, at når der skal ansættes nye medarbejdere, så er fokus rettet på aldersgruppen 31 til 40 år.

Men faktum er jo, at en ledig medarbejder på eks. 61 år, vil jo kunne være et aktiv op til 8-9 år endnu i din virksomhed. Det kan være flere år end hvis du ansætter en i førnævnte aldersgruppe mellem 31 til 40 år. Mange i den aldersgruppe søger nye udfordringer efter blot 5 år. Det er ikke som for snart mange år siden, at det var en livslang ansættelse, og hvor 25, 30 ja, 40 årsjubilæum var reglen mere end undtagelse. Derfor vil ansættelsen af en senior medarbejder 60+ give lige så meget mening som en i 31 til 40 års alderen, forudsat de besidder samme kvalifikationer. Derfor rejser der sig nogle spørgsmål i relation til det at ansætte 60+ medarbejdere.

Hvad er politikken i din virksomhed mht. ansættelse af medarbejdere 60+?
Har din virksomhed inden for de sidste 5 ansættelser valgt en medarbejder på 60+?
Ser virksomhederne ikke 60+ medarbejdere som et aktiv?
Hvordan er din egen erfaring med ansættelse af en senior medarbejder?

Jeg hører gerne din mening.

1) Kilde: ÆLDRE OG ARBEJDSMARKEDET 2018, Dansk Arbejdsgiverforening Se Rapporten Klik her 











Kommentarer

Populære opslag