Et spark bag i...

Ja, det kan vi vel alle have behov for fra tid til anden. I dette tilfælde handler det om hvordan vi takler  hverdagen, når man er oppe i alderen, passeret de 50 og har været ledig på arbejdsmarkedet i kortere eller længere tid. Hvis det ikke er selvvalgt at være ledig, så kan det være psykisk hårdt at blive fyret. Så hvordan kommer du videre med energi og positive forventninger til, at det nok skal lykkes at komme i arbejde igen.

Der findes ikke nogen klar opskrift på hvordan. Det er individuelt fra person til person. Men det nemmeste og som ikke koster penge som udgangspunkt, er at spørge om hjælp og få sparring fra en god ven, partner eller tidligere arbejdskollegaer. Når vi bliver fyret, så vil de fleste betragte det som et nederlag, og at man ikke er god nok. Deri tager du grueligt fejl. Du passer måske bare ikke ind i den rolle som du var nået til i den aktuelle position. Du er god nok, men føler nok du har fået en rids i lakken.

Pas på det ikke bliver til selv sabotage. Det handler om at se på hvad du kan, hvad du vil, og fokuserer på det næste mål. Det kræver blot, at du ser indad og får skabt et billede af hvem du er som person og hvilke kvaliteter du kan tilbyde en ny arbejdsgiver.

For at få et billede af hvem du er som person, kan du lave en lille øvelse som involverer min. 3 personer du har tillid til. Stil dem den opgave, at fortælle dig de 3 bedste egenskaber som du besidder. Når du har fået svarene, kan du sammenholde svarene med din selvopfattelse af hvad du mener er dine 3 bedste egenskaber. Er der forskel på din egen opfattelse og andres, så har du fået noget brugbart at arbejde videre med. Det  betyder ikke du nødvendigvis skal lave noget om på dig selv, men glæde dig over den viden som du har modtaget med hjælp fra andre. Tag det positive med fra denne lille øvelse, og brug det i din næste motiverede ansøgning. Kommer du til samtale, så har du ligeledes mulighed for at udnytte den viden du har fået ved at sprøge andre, idet rigtig meget i dag handler om, at have den rette kemi i forhold til dem som du vil komme til at arbejde sammen med. Egenskaber der giver indtryk for hvilken personlighed du er.

Tro ikke andre ser dig som du er, men som de ser dig. 

Ved job samtaler bliver vi jo ofte stillet det spørgsmål, "hvad er du god til"? Det er ofte det faglige som spørgeren forventer vi svare ud fra, men de bedste egenskaber kan jo ligge i at du er empatisk, har følelsesmæssig intelligens og er god til at overholde aftaler. Så er det jo det der er svaret på spørgsmålet, frem for at fremhæve du er god til at bruge en skruetrækker, har stor kendskab til brug af Officepakken, og har gode sprogkundskaber.

Husk, at det handler om det hele menneske, og ikke kun om vores faglighed, når der skal ansætte nye medarbejdere. Det handler i bund og grund om vores identitet, hvor det arbejdsrelaterede er en del af vores identitet.

Det handler ofte om at få et spark bag i for at komme videre. Ovenstående øvelse er kun en del af det, som kan give dig det spark der skal til. Det handler i mine øjne om at holde sig fit på den gode måde. Det drejer sig om at holde sig i form. Du skal have nogle aktiviteter der holder dig skarp, så når chancen byder sig, og du er indkaldt til samtale, så er du i topform.

Jeg tror du har fuldt overblik over hvad du kan. Bare kig på dit CV, det fortæller meget. Men, derudover kan du meget mere end du selv tror. Gør dig den tjeneste at få nedskrevet alt hvad du kan komme i tanke om. Det som du har med dig fra din(e) tidligere ansættelser, frivilligt arbejde, og evt. foreningsarbejde. Det sidste glemmer du sikkert, men det kan være med til at vise hvem du er som person. At være aktiv frivillig i en forening er også en kvalifikation, og noget som viser noget om dig. Det er lige gyldigt om det er boligforeningen eller sportsklubben du er aktiv i.

Dernæst er det vigtigt, at du gør dig det helt klart hvad du ikke vil. Det gør dig mere målrettet i din søgning.

Til sidst er det vigtigt at du sætter dig mål for hvornår du vil nå det. Jeg har hørt mange sige, "nu har jeg sendt 2 ansøgninger som jeg skal, og jeg har fået 2 afslag om ugen". Dermed bliver fokus negativt ladet. Prøv i stedet at vende den rundt, og lav dig en tidslinje, hvor du har hoved mål og delmål. Som jeg hørte fra en flygtning tidligere på ugen, så satte vedkommende sig det mål, at få et job uanset hvad, for så skulle ønskejobbet nok komme. Det viste vedkommende var i gang. Vedkommende var ikke for fin til at begynde som Chauffør selv om vedkommende var uddannet ingeniør. Hvad skete der, jo vedkommende fik ønskejobbet der matchede uddannelsen inden for et år, hvilket var målet.

Held og lykke med jobsøgningen.

Kommentarer

Populære opslag