Hvorfor skal man ansætte en 60+?

Senior Hjerner

Hvorfor skal man ansætte en der er fyldt 60+?

Tiden går, og du når de 60+ inden du aner det. 
Der tales og skrives meget om det Grå Guld - eller som jeg har benævnt det - Senior Hjerner. Når man nærmer sig eller har nået 60+, rejser der sig sikkert en masse spørgsmål vedrørende mulighederne for at gå på efterløn, pension eller hvor lang tid kan jeg blive på arbejdsmarkedet endnu.

Hvis tiden ikke er til hverken efterløn eller pension, er spørgsmålet jo kun hvor lang tid du tænker at blive på arbejdsmarkedet. Den aktuelle debat taler jo om hvor nedslidte nogle er, og derfor fremadrettet skal have mulighed for gå på pension tidligere. Men hvis nu man er frisk nok og ønsker at fortsætte til man 67 eller for den sags skyld til 70, skal det så ikke kunne lade sig gøre? Jo, selvfølgelig. Der er rigtig mange senior hjerner, der besidder kompetencer og erfaring, som kan gøre gavn, selv om alderen er 60+. Der er virkelig mange som har kompetencerne med sig, men alderen imod sig. 

Er man 60+ og i arbejde, så tag en samtale med arbejdsgiveren, for at drøfte hvordan du ser resten af tiden i virksomheden kan udfolde sig. Skal du arbejde fuld tid til du er 67 og klar til pension, eller skal der ske en gradvis nedtrapning - en såkaldt senior ordning. Det som mange ledere glemmer når de ser på 60+ medarbejderen er, at de besidder en meget stor portion erfaring. Udnyt da denne, og i tilfælde af der på sigt skal findes en erstatning når 60+ medarbejderen går af, så ansæt vedkommende i god tid, så viden kan overdrages. Udnyt situationen, at du har en Senior Hjerne, som helt sikkert også vil give sin viden og erfaring videre til næste "generation". Så du kære leder, udnyt situationen med den 60+ du har. Den er guld værd.

Men hvad så med dem der er 60+, og som har været på arbejdmarkedet i 40+ år, og som står ledig. Hvad gør vi med dem. En overvejende del af ledere og virksomheder tør ikke ansætte en 60+. Tænk en gang hvor megen viden du kan få. Vær ikke bange for at ansætte en 60+, da de besidder rigtig meget viden, og helt sikkert kan arbejde mange år endnu. 
Alt for mange ledere, der har ansvar for at ansætte medarbejdere fokusere på, at det skal være unge fordi de kan udvikle sig i virksomheden, og være der rigtig mange år. Men sådan er virkeligheden jo ikke. Det er historie, idet fremadstormende unge talenter, uanset job, ser på nye græsgange efter 4-6 år i samme virksomhed. Undtagelsen er selvfølgelig der hvor de kan se sig selv vokse, men det kan alle jo ikke. Så når du som leder, får en ansøgning fra en 60+, så prøv at tænkt, wauv der er en som har rigtig megen erfaring og som kan bidrage i flere år endnu. Se dog bort fra alderen, men se på hvilke kompetencer og erfaring vedkommende har.

Så derfor, kære arbejdsgiver - se positivt på dem der er 60+. De er guld værd. 

Til dig der er 60+ og søger en ny stilling, uanset årsag, så fortvivl ikke. Se på dine kompetencer og se bort fra alderen. Du har så meget i din hjerne af viden og erfaring, at der et eller andet sted findes en fornuftig leder eller rekruteringsbureau, som kan se gevinsten i at ansætte eller anbefale ansættelse af en som dig der er 60+.

Giv ikke op. Så hvad kan du gøre? For det første, så arbejds med dit CV. Det er CV'et der er det vigtigste. Følgebrevet skal være kort og præcist. Men husk, kun 20 procent læser følgebrevet med den motiverede ansøgning. Hvorfor det? Jo, CV'et er det som fortæller historien om hvad du har af erfaring og hvad du kan tilbyde i den aktuelle stilling.

Det er selvfølgelig vigtigt, at du søger stillinger der er relevante og realistiske i forhold til din historie. Men, se også på muligheden for at skifte spor. Dit ønskejob findes måske ikke inden for den tidshorisont som du arbejder med, men så vær åben over for alternativer.

Det handler om mindset hos både arbejdstager og arbejdsgiver. Arbejdstager skal se muligheder frem for alderen som barrierer, og arbejdsgiver skal se på hvad ansøgeren kan tilbyde virksomheden til trods for alderen.

Det er ikke som i gamle dage, hvor man hver måned hørte om både 25, 30 og 40 års jubilæer. Det sker meget sjældent i dag. Det er mere normalen at man er 5-7 år i en virksomhed, og så kommer videre. Derfor er det mindsettet hos arbejdsgiveren og den ansvarlige for ansættelsen som skal se på, at en 60+ medarbejder, vil være lige så godt et bud som en på 30 år. Senior Hjerner er ikke nedslidte.


Kommentarer

Populære opslag